Wikilala, Kelime.com ve eOsmanlıca Veri Tabanları Deneme Erişimleri Hakkında

WikilalaKelime.com ve eOsmanlıca veri tabanları 31.12.2022 tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

Giriş için platformların üzerinde kurum mail adresleri ile (...@uskudar.edu.tr ya da ....@st.uskudar.edu.tr) hesap açılması gerekmektedir.

Wikilala; Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlı (1729-1928) ve Erken Cumhuriyet Dönemine ait (1923-1950) metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde günümüz Türkçesiyle "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir.

İçeriğinde;

1.     Gazeteler: 22 kategoride 1 milyonun üzerinde gazete sayfası.

2.     Dergiler: 23 kategoride 750 bine yakın dergi sayfası.

3.     Kitaplar: 36 ayrı kategoride toplam binlerce kitap.

4.     Yazmalar, Belgeler ve tüm Osmanlıca materyaller...

Erişim adresi: www.wikilala.com

Kelime.com; 10 dile ait onlarca sözlük içerisinde aradığınız kelimenin dil, tür, anlam, sınıf, etimolojik bilgisini sunan, aranan kelimenin benzerlerini ve türevlerini bulan, online çeviri yapılabilen, aynı zamanda yıpranma ve silinmeden dolayı okunamayan kelimeyi çözümleyen sözlükler veri tabanıdır.

Genel Özellikleri;

1.     Aradığınız kelimenin tüm sözlüklerdeki anlamını indeksleme.

2.     10 dile ait 820.000 veri satırı içerisinde kelimelerin eş ve zıt, tamlama, köken bilgisi, anlam ve imlalarını bulma.

3.     Aradığınız kelime ile türetilmiş tamlama, deyim ve kelimeleri listeleme.

4.     Aranılan kelimenin hangi maddenin anlamında geçtiğini ve örnek cümlelerde görme.

5.     Çözümleyici özelliği ile kelimelerin yıpranma, silinme veya okunamaması durumunda kelimeyi çözümleyebilme.

6.     Çözümleyici kısmında gelen tahminler üzerinden kelimenin detayına erişebilme.

Erişim Adresihttps://www.kelime.com/

e-Osmanlıca; Osmanlı Türkçesini en kolay ve en doğru tekniklerle öğretmeyi hedefleyen toplam 79 dersten oluşan bir eğitim platformudur. Bu platforma özel kurgulanan oyunlaştırılmış (doğru/yanlış, eşleştirme, şıklı ve gördüğünü yaz vb.) sistemle e-Osmanlıca, 7'den 70'e ilgili herkese hitap edecek ve öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

İçeriğinde;

1.     Başlangıçtan ileri seviyeye dek oyunlaştırılmış kişiye özel eğitim.

2.     Seviye tespit sınavlarıyla Osmanlıca okuma becerinizi/düzeyinizi belirleme imkanı.

3.     Üniversite müfredatına uygun 79 ders ve 1000’in üzerinde kelimeden oluşan eğitim seti.

4.     10 farklı tiple yüzlerce soru ile konu bilgisini ölçme ve değerlendirme.

5.     Eğitim sonunda Kurs Bitirme Sertifikası alma imkanı.

Erişim Adresi: https://www.eosmanlica.com/