LexiQamus Osmanlı Türkçesi Kelime Çözücü Deneme Erişimi Hakkında

LexiQamus, Osmanlı Türkçesi kelime çözücü 31 Aralık tarihine kadar deneme erişimine açılmıştır.

Erişim adresi için tıklayınız.

LexiQamus, el yazması Osmanlıca belgelerdeki okunması zor kelimelerin çözülmesi noktasında araştırmacılara yardımcı olmayı hedefleyen bir web uygulamasıdır. Osmanlı Türkçesine hizmet etmek isteyen, bunun için Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminde yayınlanmış lügatların tamamını yüksek akademik hassasiyet ve titizlikle dijitalleştirmeyi hedef alan ve kapsam ve sunduğu özellikler açısından benzeri olmayan bir kaynaktır.

Üniversite, araştırma merkezi, yazma eser kütüphaneleri gibi kurumların abonelikleriyle kendi kendisini fonlayan bağımsız bir proje olan Lexiqamus, Osmanlıca metinlerle çalışan tüm araştırmacılar için, özellikle Tarih bölümleri, İlahiyat ve Edebiyat fakülteleri için başucu kaynağı niteliğindedir. Tamamen Türkiye merkezli olarak, yine bu alanda çalışan bir akademisyen tarafından geliştirilen Lexiqamus’a Harvard, Yale, Chicago, Princeton, Leiden, Toronto gibi pek çok prestijli üniversitenin de üyeliği bulunmaktadır. Tüm listeye buradan erişebilirsiniz.